üst menü linkler

Rota & Maliyet


Yolculuk Boyunca izlediğimiz rota ve kullandığımız ulaşım araçları :

Uçak yolculuklarımız :


Uzakdoğu gidiş : 1 kişi bilet fiyatı 315$
               İzmir İstanbulPegasus
İstanbul - Abu DhabiAl Ethiad   
Abu-Dhabi - HongkongAl Ethiad
  
Tayland içi : 1 kişi bilet fiyatı 54$
Bangkok - PhuketAir Asia
  
Uzakdoğu dönüş : 1 kişi bilet fiyatı 341$
Kuala Lumpur - Kota Kinabaku   Air Asia
Kota Kinabaku - Kuala LumpurAir Asia
Kuala Lumpur - TahranAir Asia
Tahran - İstanbul (SAW)Pegasus
İstanbul - İzmirPegasus

Gidiş biletini yolculuktan 2 ay önce almıştık. 2 aktarma ile nispeten ekonomikti. 2 saatlik aktarma ile 16 saat sürdü.
Dönüş biletini yolculuktan 1 ay önce aldık. En uygun uçak biletleri Kuala Lumpur Tahran arasında idi. Bilet programlarında değişik alternatifler üzerinde çalışırken bir anda Kota Kinabaku üzerinden Tahran'a uçuş, direk Kuala Lumpur üzerinden uçuştan daha ucuz oldu. Bende bileti aldım ve nasılsa uçak firması gereksiz gidiş gelişi iptal eder diye düşündüm. İptal edemediler bize de 4 aktarma ile uçmak kaldı. Dönüş 9 saatlik aktarma ile 25 saat sürdü. Air Asia firması uzak doğunun en ucuz taşıma yapan firmalarından biri. Bizim Pegasus'un benzeri. Yiyecek, içecek, ve hatta 20kg normal bagaj için bile ekstra para ödemeniz gerekiyor. İnternet üzerinden yazışma yapabileceğiniz mesajlaşma sistemi bile yok. Problem durumunda sadece telefon ile derdinizi anlatabilirsiniz.

Uçak dışında kullandığımız ulaşım araçları

GüzergahUlaşım  ($/kişi)
 Hongkong-Shenzen 40km Tren         8$
 Shenzen-Guangzhou 120km Hızlı Tren 15$
 Guangzhou - Nanning 550km Hızlı Tren 30$
 Nanning - Hanoi 388km Otobüs    22$
 Hanoi - Sapa - Hanoi  640km Yataklı Otobüs 25$
 Hanoi - Halong Bay 155km Midibüs     10$   
 Halong Bay- Catba adası 30km Taksi+ Feribot+ Otobüs 15
 CatBa - Hanoi 150km Hızlı Bot - Midibüs 10
 Hanoi - Hoi An  800km Yataklı Otobüs  15$
 Hoi An - Nha Trang 502km Yataklı Otobüs   7$
 Nha Trang - Dalat - Nha Trang 240 Motorsiklet 12
 Nha Trang - Saigon 434 Yataklı Otobüs   11$
 Saigon Mekong Deltası 284km Midibüs + Nehir tekneleri 15$
 Mekong Deltası - Phnom Pehn 111 Nehir üzeri hızlı bot 15$
 Phnom  Penh- Sieam Reap 321 Minibüs 9$
 Siem Reap - Pattaya 420 Otobüs 17$
 Pattaya- Bangkok 150 Otobüs  6$
 Bangkok - Phuket 840 Uçak  54$
 Phuket - Ko Pha Ngan 345 Otobüs + Yataklı Gemi  20$
 Ko Phangan - Krabi 290 Yataklı Gemi + Otobüs   19
 Krabi - George Town 490 Minibüs  25$
 George Town- Cameron Highlands 250  Otobüs  10$
 Cameron Highlands- Kuala Lumpur 207 Otobüs 8$

Çin hızlı tren :   Çin tren yollarının web sitesinden online olarak bilet almak mümkün değil. Site Çince, ve de Çin harici kredi kartlarını kabul etmiyorlar. İnternet üzerinden aracı firmalar vasıtası ile bilet alınabiliyor. Bilet parasını aracı firmaya yatırdıktan sonra aracı firma  bileti ayırtıp, tekrar size dönüyor. Ayırtılan bilet, daha sonra Çin deki tren bilet satış gişelerinden fiziki bilet olarak alınabiliyor.  Guangzhou ve Shenzen yazılarının sonunda hızlı tren yolculuğumuz hakkında bilgi ve fotoğraflar mevcut. 

Yataklı Otobüs :  Vietnam'da çok yaygın kullanılıyor. Diğer ülkelerde benzerini görmedik. Kuzeyden güneye 2000 km yi geçen bir bir coğrafyada otobüsle seyahat etmek için çok konforlu. Bizde kullanılan otobüsler ile aynı boyutlarda, otobüs içinde ortada ve pencere kenarlarında olmak üzere 3 sıra ranza sistemli yataklı koltuk bulunuyor. Yaklaşık 36 kişi kapasiteli. Tuvalet de otobüsün en arkasında. Koltuklar biraz diş hekimi koltuğu tarzı. Otobüse girerken ayakkabılar çıkartılıyor ve poşetlere konuyor.  Her yolcuya da ince polar bir örtü ve 1 şişe su veriliyor. Yataklı otobüs biletlerini kombine olarak ta alabiliyorsunuz. Birden farklı noktada inip orada konaklayıp, ardından tekrar aynı firma ile yolculuğa devam edebiliyorsunuz. Alt katlar tavandaki ışıkları engellemek için daha korunaklı, ayrıca tuvalete gidip gelmek için daha pratik. İlk seyahatimizde en arka da yer vardı mecburen orada seyahat ettik. Daha basıktı  Daha sonraki seyahatlerimizde ne yapıp edip her seferinde otobüs ortasındaki  alt katlara yerleştik.  Öne yakın alt katları boş bırakıp, yoldan ördek topluyorlar ve önlere yerleştiriyorlar. Bu arada otobüs biletleri içinde pazarlık yapıyorsunuz  52$ fiyat biçilen bileti uzun pazarlıklar sonucu 33$'a alabildim. 

Yataklı gemi    :  (over night sleeping boat)  Geçmiş zamanlarda ve halen Tayland adalarında yaşayan ve ekonomik gücü düşük olan insanların tercih ettiği, büyük bir kamarada yere yan yana serilmiş şiltelerin üzerinde yatarak yapılan yolculuk. Sırt çantalı turistler arasında da bu gemiler ile seyahat etmek çok yaygın. Gece konaklaması için otele para vermiyorsunuz. Surat Thani'den  Ko Phangan adasına gidiş ve gelişimizde bu gemileri kullandık. Oldukça rahattı bir problem yaşamadan gidip geldik.

Hızlı Bot 
 :  Vietnam Mekong Deltası, Kamboçya Phnom Penh arasında nehir üzerinde bindiğimiz ulaşım araçlarından biri.  Normal teknelere göre daha hızlı yol alıyor. Güvertede dışarıda oturma imkanı varsa, püfür püfür etrafı seyrederek gidebiliyorsunuz.

Motorsiklet  :  Kiralık motorsiklet Vietnam ve Tayland'da çok yaygın ve kira ücretleri oldukça makul 5-10$ arasında. Vietnam trafiğinde motor kullanmak için gözünüzü karartıp, motor selinin arasına atlamanız gerekiyor. Tayland da ise trafiğin tersten akması bir handikap.
Tayland'da bir defa polis kontrolüne denk geldik ve ehliyetimi kontrol ettiler. Vietnam kuzey güney doğrultusunda 2000km olduğu için bir uçtan motorsikleti satın alıp diğer uçta çok zarar etmeden satabiliyor muşsunuz. 

Minibüs  :  Otobüsle gidilebilecek yerlere aynı zamanda minibüsler ile biraz daha fark ödeyerek gitmek mümkün. Hatta bazı uzun mesafelerde sadece minibüsler mevcuttu. Çoğunlukla Toyota minibüsler. Kamboçya da bizim üretim Ford Transit minibüslere rastlamak sevindirici idi.

Hostel Otel Ev Pansiyonu tatil Köyü

Kalacağımız tüm tesisleri  internet üzerinden 3-4 gün öncesinden ayarladık. Booking ve Agoda firmalarını kullandık. Airbnb üzerinden bir kaç deneme yaptığımızda fiyatlar daha pahalı idi.

28 ayrı hostel/otel'in iki kişilik odalarında kaldık. Kimisinde tuvalet ortak idi, kimisinde oda içinde idi.

Kahvaltı dahil olarak da kaldığımız oldu ama genellikle kahvaltı çok zayıf oluyordu. 
Örneğin Malezya Kuala Lumpur'da kahvaltı fiyalara dahil diye sevinmiştik. Kahvaltı, tost ekmeği margarin ve marmelattan oluşuyordu.

İki kişi olarak en pahalı oda 19$ en ucuz 5$ idi. Ortalama 14$ civarında ödedik.

Kalacak yer seçiminde referans puanları oldukça tutarlı idi. Biz de mümkün olduğunca seçimimizi buna göre yaptık.
 
   
Genelde kaldığımız yerlerde oda içi temizliği yeterli idi.  Bangkok da ve Ko Phangan adasında kaldığımız odalar çok rutubet kokuyordu.

Cep telefonunun navigasyonu ile tüm kalınacak yerlere kolaylıkla ulaşabildik. 

Bangkok şehri ile yıldızlarımız barışmadı, birbirinin benzeri isimde birden fazla tesis vardı. Benzer isimdeki tesislerden iyisini seçiyoruz diye şehir dışında olan bir yeri seçmişiz. Ayrıca odaların rutubet kokulu olmasıda çok rahatsız edici idi.  

Güneye doğru indikçe otel yada hostel girişinde terlik ayakkabı çıkarma adeti rahatsız edici idi.

İnternet genelde yavaş olup, oda içlerinde çekmediği çok oluyordu.

Çin de facebook ve google'ın hiç bir türevi çalışmıyor. Sadece VPN programları ile bağlanmak mümkün.
Yemekler

Sabah her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz yemek çeşidi çorba. (noodle, et ve otlardan oluşmuş.)
Peynir ve zeytin çok zor bulunuyor, bulunsa da çok pahalı, sırt çantalı bütçesini aşıyor.
Ekmek arası sandaviç Vietnamda çok yaygın.